Camí fluvial del riu Sénia amb nens

Camí fluvial del riu Sénia, una ruta per fer en família

Excursions a peu a La Sénia amb nens

Una excursió amb ponts penjants, passarel·les i piscines naturals

La Sénia

El riu Sénia neix a la serralada dels Ports i és un riu típicament mediterrani de recorregut curt, cabal irregular i amb forts estiatges, que desemboca a la zona coneguda com “Sol-de-riu”, entre els termes d'Alcanar i Vinaròs; i constitueix el nexe d’unió entre Catalunya i la Comunitat Valenciana.

Al seu pas pel municipi de La Sénia (comarca del Montsià), el riu que porta el mateix nom ens ofereix paratges d'extraordinària bellesa; d'autèntica postal; com platges fluvials, piscines naturals i bosc de ribera; i trams del recorregut on els més petits es divertiran, amb passarel·les i ponts penjats, i que podrem contemplar en família en una excursió tot recorrent el seu camí fluvial.

El camí fluvial va des del Lligallo del Camp d'Aviació fins a la Font de Sant Pere, però es pot escurçar en funció de les necessitats, gustos i energia de cada família.  
Camí fluvial del riu Sénia, una ruta per fer en família | Foto: Turisme de la SéniaFoto: Turisme de la Sénia

L'excursió comença travessant un pont penjant!

Com moltes de les excursions que us proposem, aquesta també es pot adaptar a les vostres necessitats, o a les ganes que tinguin els vostres fills de caminar. La distància serà la que vosaltres volgueu, ja que l'objectiu és passar-ho bé i viure una experiència en família enmig de la natura. Si voleu 

Un dels punts més visitats i fotografiats de l’itinerari és el Pont Penjant, un dels possibles punt de partida de la ruta, ja que a pocs metres hi ha un pàrquing gratuït. Enfront mateix del pont penjat, a la part catalana, trobarem el Molí de la Vella, un edifici amb més de 900 anys d'història, dinsdel qual hi ha el Centre d’Interpretació del Riu Sénia.

Des del Pont Penjant fins a la Font de Sant Pere hi ha uns 5 quilòmetres, que després s'hauran de desfer. Aquest és un itinerari que us proposem, però com us dèiem, sempre es pot escurçar i si la Font de Sant Pere us sembla molt llunyana, podeu anar només fins a la Platgeta, fins a la Timba de Marraixa o fins al Toll dels Arenals. La decisió és vostra i dels vostres fills i filles.
L'excursió comença travessant un pont penjant! | Toll dels Arenals. Foto: Turisme de la SéniaToll dels Arenals. Foto: Turisme de la Sénia

Caminem en direcció contrària a l'aigua

D'entre els molts alicients que trobarem durant el recorregut, que hem de fer resseguint el camí en direcció contrària a l’aigua, destaquen diversos indrets que de ben segur mereixeran una aturada, ja sigui per fer fotos o vídeos, o si no per banyar-nos si hi anem en època de calor. 

El més pròxim respecte el lloc on haurem començat és la Platgeta; un espai que rep el nom per la peculiaritat geològica de l’emplaçament, que formava una espècie de platja per accedir a la riba del riu. Hi trobareu també una escalinata de fusta amb diversos panells explicatius sobre les característiques del riu Sénia: formació, flora, fauna...

Més endavant descobrirem La Peixera, un toll d’aigua format per la construcció d’un sistema de sèquies. Tot i que, actualment serveixen per regar les zones d’horta de la zona, antigament aquestes sèquies s’utilitzaven per abastir d’energia hidràulica els diferents molins existents a la vora del riu.

Com que les passarel·les també agraden quan es va de ruta, en el camí fluvial del Sénia en trobem una, a la Timba de la Marraixa, per on creuarem el riu i alhora gaudirem d'unes vistes espectaculars.

Si decidiu seguir endavant, el que ens espera ens deixarà bocabadats i pensarem que haurà valgut la pena caminar una mica més. És el Toll dels Arenals, una piscina natural d’aigües cristal·lines formada per la geologia del terreny i l’erosió de l’aigua sobre les roques. Arriba l'hora de banyar-nos en un espai idíl·lic. 

Com us venim dient, podeu tornar quan cregueu oportú; però si decidiu continuar endavant podem arribar fins a la Font de Sant Pere; un altre racó amb un encant majúscul.  
Caminem en direcció contrària a l'aigua | Font de Sant PereFont de Sant Pere

Altres zones d'aparcament

Aquesta excursió es pot començar des de diferents indrets. A més de l'àrea d'aparcament del Molí de la Vella, també en trobareu en aquests llocs:

Ermita dels Sants Metges
Toll dels Arenals
Font de Sant Pere

Què cal tenir en compte a l'hora de banyar-nos

Amb la intenció de garantir la qualitat i seguretat de la visita al riu Sénia, des de l'àrea de Turisme de la sénia es fomenten pautes de bona conducta que ajuden a mantenir l’equilibri d’aquest ecosistema tan vulnerable i fràgil.

Garantir-ne l’equilibri ecològic és una responsabilitat que cal assumir per part de tothom qui el visita i, per això, detallem a continuació diverses recomanacions:

El bany és una activitat regulada i cal que es faci amb molta precaució i sentit comú, els ecosistemes aquàtics són molt fràgils i la nostra actitud condicionarà la seva conservació.
Eviteu les cremes solars si voleu refrescar-vos al riu, ja que afecten negativament la fauna que hi habita.
No allibereu animals, podeu provocar greus impactes en la flora i fauna autòctona.
Aparqueu a les zones habilitades i no circuleu per zones on estigui prohibit.
Emporteu-vos les escombraries i llenceu-les als contenidors habilitats més propers.
Porteu els animals domèstics lligats.
No feu foc.
Observeu els animals sense molestar-los i no arrenqueu plantes, ja que poden estar protegides.
Deixeu la natura tal com l’heu trobat.
Què cal tenir en compte a l'hora de banyar-nos | Foto: Turisme de la SéniaFoto: Turisme de la Sénia

La ruta

Mitjana

Dificultat

4,8 Km's

Distància

3 hores

Temps aprox.

Serveis

Aparcament

Informació pràctica

https://visit.calafell.cat/family-weekend/
https://cavallfort.cat/botiga/la-capsa-regal/
https://www.monnaturadelta.com/ca/visites-i-activitats/la-festa-dels-menuts/?utm_source=escapadaambnens&utm_medium=banner&utm_campaign=festamenutsdelta
https://xanascat.gencat.cat/ca/programes/lestiu-es-teu

Com arribar

Generar Ruta

Veure Mapa

https://costabrava.org/que-fer/turisme-familiar/
https://www.escapadaambnens.com/activitat/523/excursio-ludica-fins-al-castell-de-claramunt-un-dels-millors-de-catalunya/
https://mogent.maristes.cat/ca/noticies/cabaret-circ-los
APPAjuntaments
Planifica la teva escapada...
Destí
Activitat
Buscar
Idees
Cap de setmana

Destí

Tria on vulguis anar

Província de Barcelona

Comarca a comarca

Destins populars de Barcelona

Província de Girona

Comarca a comarca

Destins populars de Girona

Província de Tarragona

Comarca a comarca

Destins populars de Tarragona

Província de Lleida

Comarca a comarca

Destins populars de Lleida

Andorra

Les Parròquies d'Andorra

Destins populars d'Andorra

Activitat

Quants dies teniu?

calendar1 dia
calendar2 dies
calendar7 dies

Planifica la teva escapada

On voleu anar?

+ Afegir

Què voleu fer?

+ Afegir

Quants dies teniu?

+ Afegir
Som-hi
Programador web APP girona freelance