Preinscripció escolar 2025-26. Construïm futurs amb nens

Preinscripció escolar 2025-26. Construïm futurs

Notícies

Del 12 al 26 de març les famílies amb fills o filles que comencen I3 o que fan el canvi a l’ESO hauran de fer la preinscripció escolar

1 Tot el que necessites saber sobre la preinscripció

  • Del 12 al 26 de març les famílies amb fills o filles que comencen I3 o que fan el canvi a l’ESO  hauran de fer la preinscripció escolar. És un moment important en què hauran d’escollir centre educatiu.
  • El Servei d’Educació de Catalunya està format per 3.958 centres educatius. Els seus pilars són l’equitat i la inclusió, amb l’objectiu de garantir la igualtat d’oportunitats educatives a tots els infants.
  • El proper curs 2025-2026 el Departament d'Educació i Formació Professional continua amb la reducció de ràtios a infantil 3, una mesura que afavoreix la qualitat del sistema educatiu.
  • El 93,2 % dels grups en centres públics començaran amb 20 alumnes o menys per aula, fet que suposa 2,5 punts més que l’any passat.
  • Tot i la baixada de natalitat, el proper curs  es mantenen un 98 % dels grups d’I3 i 1r d’ESO, amb una distribució equilibrada de l’alumnat per lluitar contra la segregació. A més, per primer cop, s’ha tingut en compte la matrícula viva per planificar l’oferta del curs vinent.

2 Com es fa la preinscripció?

La sol·licitud de preinscripció és electrònica i es pot fer des de qualsevol ordinador, tauleta o mòbil amb connexió a internet, accedint al web preinscripcio.gencat.cat.

Quan hi ha més sol·licituds que places, s’apliquen criteris de prioritat per ordenar les sol·licituds com ara si hi ha germans o germanes estudiant al centre sol·licitat, la proximitat geogràfica del domicili habitual o del lloc de feina, o altres aspectes com ser família nombrosa o monoparental, cobrar la renda garantida o si algun membre de la famílies té discapacitat, entre d’altres.  De fet, es reserven places per a alumnes amb necessitats educatives específiques una mesura per distribuir equilibradament aquest alumnat.

Tots els nens i nenes tenen una plaça garantida en un centre escolar. Si després d'aplicar tots els criteris de priorització no s'obté plaça en cap dels centres que s'han fet constar a la sol·licitud, se n'assigna una d'ofici.
<span>2</span> Com es fa la preinscripció? | Foto: Departament d'Educació i Formació ProfessionalFoto: Departament d'Educació i Formació Professional

3 Les dates de la preinscripció

  • Presentació de sol·licituds: Del 12 al 26 de març de 2025 (a partir de les 9 hores) per infantil i primària, i del 14 al 26 de març per secundària.
  • 24 d'abril de 2025: llista de sol·licituds amb la puntuació provisional
  • Del 24 al 29 d'abril de 2025: presentació de reclamacions
  • 5 de maig de 2025: llista de sol·licituds amb la puntuació un cop resoltes les reclamacions
  • 8 de maig de 2025 a les 11 hores: sorteig per resoldre les sol·licituds de preinscripció empatades en punts
  • Del 4 al 6 de juny de 2025: ampliació de peticions de preinscripció per a alumnes sense plaça assignada a cap centre
  • 16 de juny de 2025: llista d'alumnes admesos i llista d'espera
  • Del 25 de juny al 3 de juliol de 2025: matriculació

4 Entén els criteris d'assignació de plaça: Criteris prioritaris

Els criteris prioritaris són els següents:

1. Si el fill o filla que opta a la plaça té germans o germanes que ja estan estudiant al centre sol·licitat, s'obtenen 50 punts.
Aquest és el criteri que suma més puntuació. Si l'infant està en situació d'acolliment familiar i els fills o les filles de la família acollidora estan escolaritzats en el centre, també obté aquesta puntuació.

2. Proximitat geogràfica del domicili habitual o del lloc de treball del pare o la mare a l'escola.
Cada centre té una zona educativa per poder establir el criteri de proximitat, i això permet sumar puntuacions diferents segons les circumstàncies:
  • Quan el domicili habitual de la família es troba dins la zona educativa del centre escolar que es demana en primer lloc, se sumen 30 punts.
  • Quan la ubicació del lloc de feina del pare, la mare, el tutor o la tutora està dins la zona educativa del centre triat en primer lloc, se sumen 20 punts.
  • A la ciutat de Barcelona, quan el domicili està situat en el mateix districte municipal que el centre escollit en primer lloc, però fora de la zona educativa del centre, se sumen 15 punts.
  • Quan el domicili familiar es troba dins del mateix municipi, però no dins de la zona educativa del centre que s'ha triat en primer lloc, se sumen 10 punts.

    Podeu consultar quina és la zona educativa de cada centre al seu web abans de fer la sol·licitud de preinscripció. Cal tenir en compte que, dins del criteri de proximitat geogràfica, les puntuacions no se sumen entre si. Això vol dir que si el lloc de feina del pare o la mare està dins la zona educativa i el domicili habitual dins el mateix municipi, però no dins la zona educativa del centre, les dues puntuacions no es podran sumar.
3. Si el pare, la mare o tutor/a legal percep la renda garantida de ciutadania, se sumen 15 punts.
Quan un membre de la unitat familiar rep l'ajut de la renda garantida de ciutadania o l'ingrés mínim vital.

5 Entèn els criteris d'assignació de plaça: Criteris complementaris

Els criteris complementaris serveixen per desempatar i són:
  • Criteri del pare, mare o el tutor o tutora legal treballant al centre educatiu. Quan el pare, la mare o el tutor o tutora legal treballen al centre en el moment en què es presenta la sol·licitud de preinscripció, se sumen 10 punts.
  • Família nombrosa. Quan l'infant forma part d'una família nombrosa, se sumen 10 punts.
  • Família monoparental. Quan l'infant forma part d'una família monoparental, se sumen 10 punts.
  • Ser bessó o trigemin. Quan l'alumne o alumna hagi nascut en un part múltiple, se sumen 10 punts.
  • Quan l'alumne o alumna es troba en situació d'acolliment familiar, se sumen 10 punts.
  • Si algun membre de la família té una discapacitat, se sumen 15 punts. Quan el mateix infant, el pare o la mare, o bé algun germà o germana té una discapacitat igual o superior al 33 %.
  • Se sumen 10 punts si s'acredita la condició de víctima de violència de gènere o de terrorisme.
<span>5</span>  Entèn els criteris d'assignació de plaça: Criteris complementaris | Foto: Departament d’Educació i Formació ProfessionalFoto: Departament d’Educació i Formació Professional

6 Assignació de plaça

Un cop determinada la pertinència o no d'atorgar les puntuacions segons els criteris prioritaris, es fa la suma de la puntuació obtinguda. Per a cada centre educatiu s'ordenen totes les sol·licituds rebudes segons les seves puntuacions, i les que han obtingut una puntuació més alta són les que obtindran una plaça.

En cas d'empat en la puntuació dels criteris prioritaris de diferents sol·licituds, si no hi ha prou places al centre per a totes, s'apliquen els criteris complementaris de manera que, els que hagin obtingut una puntuació més alta, seran els que ocuparan les places en primer lloc.

Trobareu més informació sobre com es fa l'assignació de places i prioritat, quina documentació cal presentar per justificar els criteris de prioritat generals o complementaris, i els calendaris i terminis de la sol·licitud de preinscripció als diferents apartats d'aquest web.

Ah! Recorda que tots els nens i nenes tenen una plaça garantida en un centre escolar. Si després d'aplicar tots els criteris de priorització no s'obté plaça en cap dels centres que s'han fet constar a la sol·licitud, se n'assigna una d'ofici.

7 Documents necessaris per acreditar els criteris prioritaris

Els documents necessaris per acreditar els criteris prioritaris són:
  • Per justificar la proximitat del domicili habitual a l'escola. En enviar la sol·licitud es programa la consulta automatitzada del padró. Aquesta consulta serveix per confirmar l'adreça del domicili familiar. Si no es poden obtenir les dades del padró cal acreditar la residència adjuntant un certificat o volant de convivència de l'alumne, on ha de constar l'adreça del domicili i acreditar que l'alumne viu com a mínim amb el pare o la mare que presenta la sol·licitud.
     
  • Per acreditar la proximitat del lloc de treball del pare, la mare o el tutor legal a l'escola. En el cas de les persones assalariades, és suficient si s'aporta el contracte laboral o un certificat emès per l'empresa. En el cas de ser treballadora o treballador autònom, s'haurà de presentar el model de l'Agència tributària 036 o 037, on es deixa constància del domicili en què es porta a terme l'activitat.
  • Per justificar la renda garantida de ciutadania. Aquesta informació es consulta electrònicament a la base de dades del Departament de Drets Socials. En el resguard de la sol·licitud s'informa si no s'ha pogut obtenir. En aquest cas, cal adjuntar la documentació acreditativa de ser beneficiari/ària de la prestació econòmica de la renda garantida de ciutadania o de l'ajut mínim vital.

8 Documents necessaris per acreditar els criteris complementaris

Per acreditar els criteris complementaris s'ha de tenir en compte el següent:
  • Per acreditar que l'alumne forma part d'una família nombrosa, aquesta informació es validarà mitjançant consultes interadministratives quan es faci la sol·licitud de preinscripció. Només quan no sigui possible validar-ho o es tracti de títols emesos per altres comunitats autònomes, caldrà presentar el títol de família nombrosa.
  • Per acreditar que l'alumne forma part d'una família monoparental, aquesta informació es validarà mitjançant consultes interadministratives quan es faci la sol·licitud de preinscripció. Només quan no sigui possible validar-ho o quan es tracti de títols emesos per altres comunitats autònomes, caldrà adjuntar el títol de família monoparental.
  • El fet d'haver nascut en un part múltiple s'acredita amb el llibre de família o la certificació electrònica de la inscripció de naixement.
  • La situació d'acolliment familiar s'acredita amb la resolució d'acolliment del Departament de Drets Socials.
  • Per acreditar que un membre de la unitat familiar té una discapacitat. Aquest supòsit inclou la discapacitat igual o superior al 33 % de l'alumne, del pare o la mare o d'algun germà o germana, i es valida mitjançant consultes interadministratives. Si no es pot validar o si es tracta d'una discapacitat reconeguda per altres comunitats autònomes, cal presentar el certificat o la targeta acreditativa de discapacitat que emet el Departament de Drets Socials o els organismes competents en altres comunitats autònomes. També es pot adjuntar el document que acrediti ser beneficiari o beneficiària d'una pensió d'incapacitat permanent de grau total o de gran invalidesa, o bé, quan sigui oportú, el corresponent certificat de les classes passives que tenen reconeguda una pensió de jubilació o retir per incapacitat permanent per al servei o inutilitat.
  • La condició de víctima de violència de gènere o de terrorisme s'acredita amb la sentència judicial de qualsevol ordre jurisdiccional, l'ordre de protecció vigent, o l'informe dels serveis socials o el certificat que acredita la condició de víctima de terrorisme que emet la Subdirección General de Apoyo a Víctimas del Terrorismo del Ministeri de l'Interior.
Departament d'Educació i Formació Professional
<span>8</span>  Documents necessaris per acreditar els criteris complementaris

Informació pràctica

https://preinscripcio.gencat.cat/ca/inici/
https://www.aralleida.cat/
https://www.monnaturadelta.com/ca/?utm_source=escapadaambnens&utm_medium=banner&utm_campaign=mnd
http://bscd.eu/

Com arribar

Generar Ruta

Veure Mapa

https://www.vandellos-hospitalet.cat/actualitat/noticies/l2019hospitalet-de-l2019infant-tornara-a-acollir-la-fira-conjunta-de-lego-i-playmobil-mes-gran-de-catalunya-el-22-i-23-de-marc
https://eremita.es/ca/
https://visit.calafell.cat/calafell-festival-weekend/
https://mogent.maristes.cat/ca/agenda
Planifica la teva escapada...
Destí
Activitat
Buscar
Idees
Cap de setmana

Destí

Tria on vulguis anar

Província de Barcelona

Comarca a comarca

Destins populars de Barcelona

Província de Girona

Comarca a comarca

Destins populars de Girona

Província de Tarragona

Comarca a comarca

Destins populars de Tarragona

Província de Lleida

Comarca a comarca

Destins populars de Lleida

Andorra

Les Parròquies d'Andorra

Destins populars d'Andorra

Activitat

Quants dies teniu?

calendar1 dia
calendar2 dies
calendar7 dies

Planifica la teva escapada

On voleu anar?

+ Afegir

Què voleu fer?

+ Afegir

Quants dies teniu?

+ Afegir
Som-hi
Programador web APP girona freelance