Reus, un destí ideal per passar un cap de setmana en família i descobrir el món de Gaudí

Reus, un destí ideal per passar un cap de setmana en família i descobrir el món de Gaudí

2 dies a Reus

Reus, una ciutat on es pot tocar el món de Gaudí

Reus és una ciutat ideal per passar un cap de setmana en família. Diuen que “busquis el que busquis, ho trobaràs a Reus” i aquesta idea va molt més enllà del teixit comercial de la ciutat, de gent que compra a les botigues i que passeja pels seus carrers i places. Reus és molt més. Els carrers transformats en zona de vianants, que cada vegada són més, conviden a descobrir la ciutat a peu i anar d’un lloc a l’altre sense sortir del centre. 

Qualsevol època de l’any es bona per visitar Reus i la capital del Baix Camp també es coneguda per la seva programació cultural. Durant el mes de maig acull de la Fira Trapezi, un festival de circ i d’espectacles familiars. La campanya de Nadal també compta amb una interessant programació familiar i amb un arbre de Nadal de grans dimensions situat a la Plaça Mercadal, el rovell de l’ou de Reus. I com moltes ciutats, Reus té dues festes majors: la Festa de Sant Pere, que celebra al juny i la Festa Misericòrdia, al setembre.  
Nosaltres, ens hi escapem un cap de setmana d’octubre, d’aquells que no fa ni fred ni calor per descobrir els seus museus, passejar, visitar els espais modernistes i tastar allò tant típic de Reus: un bon vermut de Reus.

El primer dia de la nostra escapada a Reus tombem des de la Plaça Peixateries Velles fins a la Plaça Llibertat i passem per la Plaça Pallol, la Plaça Mercadal i la Plaça Prim. Ja veieu que de places, a Reus, no en falten i cada una d’elles està carregada d’espais que podem visitar i d’elements curiosos que criden l’atenció. 

Primer dia: els espais modernistes del centre, el campanar i el Parc de Sant Jordi

El Gaudí centre, un museu on es pot tocar tot

Comencem visitant un dels espais més espectaculars de la ciutat: El Gaudí Centre. Aquest centre d’interpretació està dedicat a la figura de Gaudí. Si us pregunteu per què Reus dedica un centre d’interpretació a Gaudí en una de les places més importants de la ciutat, la Plaça Mercadal, i l’ubica just al costat de l’Ajuntament, és perquè la casa natal de Gaudí es troba a Reus. I d’aquí allò de “Reus, bressol de Gaudí”.

Entrem a la Plaça Mercadal quan encara està en silenci, quan encara ningú ha trepitjat la pedra on ressona la tronada de la Festa Major. Just comencem a sentir el soroll de les persianes dels bars. Entrem al Gaudí Centre, a l’univers de Gaudí. Però no només hi entrem físcament, sinó que tot aquest univers també el podem sentit i el podem tocar.   
De fet, no hi ha res millor que entrar en un museu amb nens i nenes i et diguin: - En aquest museu es pot tocar tot. En aquest moment i encara sense començar la visita ja sabem que aquí ens ho passarem bé i que per tant, aprendrem. I qui millor mestre que Gaudí pels nens i nenes? Un geni, que abans de ser geni va ser un nen, a qui li entusiasmava la natura i el fascinava el mar. Aquí, ell hi veia formes. Com sabeu no era amant de les línies rectes, igual que tantíssims nens i nenes, però a Gaudí, per sort, mai li van acabar agradant.

En el Gaudí Centre s’explica la vida i també l’obra de l’arquitecte. Aquesta visita, ideal per fer en família, ens permet viure una experiència amb tots els sentits. Ens acompanya la Cisca, que ens fa de guia, i a cada pas ens trasmet la genialitat de Gaudí. Ens convida a tocar les maquetes i a passar per sota d’una de les torres de la Sagrada Família.   
Durant la visita hi ha dos àudiovisuals espectaculars que ens acosten tant a la seva vida com a la seva obra. El Gaudí Centre és un museu de tres plantes on cada detall està pensat per viure una experiència amb els cinc sentits. I així acabem la visita, experimentant i creant. La Cisca ens dona un llagardaix de cartró, una mica de paper amb un dibuix que simula el trencadís i cola. Ja tenim tots els ingredients perquè els més petits de la casa facin la seva propia creació. Aquesta activitat en família s’organitza una vegada al més. 
Cap al campanar, el punt més alt de la ciutat

Sortim del Gaudí Centre, que també és l’oficina de Turisme de Reus amb la polsera de “Visit Reus” al braç i dona accès a cinc espais de la ciutat, costa 15€ i té una validesa de sis mesos. Més enllà d’entrar al Gaudí Centre, també es pot visitar: el Pavelló dels Distingits de l’Institut Pere Mata, el Museu de Reus, el Museu de Reus Arqueologia i el Campanar de l’església Prioral de Sant Pere.
Pujar als punts més alts de les ciutats és una cosa que ens fascina. Així que baixem pel carrer Major i en menys de cinc minuts arribem a la Plaça de Sant Pere, aquí hi ha el campanar que li dona nom: el Campanar de Sant Pere. 
Obrim la porta i evidentment el que ens trobem són les escales que haurem d’anar pujant amb paciència fins a arribar a dalt de tot. En total, unes 150 escales aproximadament, que s’enfilen per una escala de cargol, però no és una escala qualsevol. Un cop arribem a dalt, les visites a la ciutat i més enllà, són espectaculars. Estem al segon campanar més alt de la demarcació de Tarragona.   
Busquem les pistes amagades

Us proposem fer una parada a la tercera planta del campanar i buscar una clau de volta amb la data de l’any de la construcció del campanar. I si us agrada resoldre enigmes i buscar pistes per la ciutat, us animem a jugar al joc digital de Reus. Una manera divertida de descobrir els secrets de la ciutat i també a posar a prova el reusencs i reusenques.

El primer enigma que hem de resoldre és un que s’amaga a Plaça Mercadal. Hem de descobrir quina és la tradició de Reus que està present des del segle XVII… al terra trobem la pista per resoldre l’enigma. Però a Reus hi ha moltes tradicions, com per exemple, fer el vermut. I ja que ens trobem a la Plaça Mercadal aprofitem per demanar un bon vermut de Reus.
La Casa Navàs, la casa amb més vitralls d’Europa

Després de dinar visitem la Casa Navàs, una de les cases més emblemàtiques de Reus. Abans de començar la visita ens hem de protegir els peus amb unes bossetes de plàstic. Estem a punt d’entrar a una casa declarada Bé Cultural d’Interès Nacional i un dels millors exemples del modernisme. Una obra de Lluís Domènech i Montaner.   
Evidentment aquí no es pot tocar res, i només es poden fer fotos de les escales i del rebedor. La visita és guiada, per tant, us animem a plantejar aquesta visita amb els vostres fills com si fos un joc: buscar flors, fulles, colors, animals… i així poder contemplar tots junts la casa més luxosa de Domènech i Montaner. Sabíeu que és la casa amb més metres quadrats de vitralls d’Europa?  I és que Domènech i Montaner disposava d’un pressupost quasi sense límit. Joaquim Navàs i la seva esposa, Pepa Blasco volíen una casa espectacular. També va ser la primera casa de Reus que va tenir telèfon, però és clar, els senyors Navàs no podien trucar a ningú de la ciutat, perquè ningú més podia permetre's aquest luxe.
Ara toca Festa i diversió al Parc Sant Jordi

Sortim de la Casa Navàs i anem cap al Museu de Reus, a la Plaça Llibertat. “Ara toca Festa” és l’exposició que visitem. Aquí hi ha els elements tradicionals de la ciutat: gegants, nanos, diables…   

L'exposició apropa els visitants a la festa amb tots els sentits: des de la recreació visual –amb prop de 200 fotografies, documentals de diferents èpoques i una recreació digital de la plaça del Mercadal, a la sonoritat de la festa, farcida de tonades tradicionals, sons i esclats pirotècnics.  
Si sou tan fans com nosaltres dels Seguicis Populars de les ciutats, també us pot interessar el conte “Els gegants i la Festa Major”, de Conxi Baraut, que el trobareu a les llibreries de Reus. La Mulassa s’ha perdut i el conte explica les peripècies que viu el Seguici Festiu per diferents punts de la ciutat per trobar-la. 

Just davant del Museu de Reus hi ha el Parc Sant Jordi. I quina millor manera d’acabar al dia que jugant en un parc? El Parc Sant Jordi és un dels espais verds de Reus amb diferents àrees de jocs i un petit rocòdrom per escalar per les lletres de Reus i fins i tot, un estany on hi havia hagut ànecs.
https://costabrava.org/que-fer/turisme-familiar/
https://www.escapadaambnens.com/activitat/523/excursio-ludica-fins-al-castell-de-claramunt-un-dels-millors-de-catalunya/

Segon dia: el passeig preferit dels reusencs, un psiquiàtric modernista i una volta en trenet

Passegem entre plataners i visitem un centre psiquiàtric per gent de classe alta

Comencem el segon dia a Reus passejant per la Boca de la Mina. Un recorregut fàcil, de poc més d’1 km, ideal per estirar les cames i fer en família. Aquest passeig també es pot fer en cotxet o en bicicleta. 

Durant l’itinerari trobem diferents punts d’interès: com la Font del Lleó, un punt de trobada dels reusencs i reusenques, l’institut Pere Mata o la Boca de la Mina. Aquí hi ha una estàtua d’una senyora amb uns gots al costat, un homenatge a les dones que venien anís a principis del segle XX. Just al davant de la Boca de la Mina hi ha tres taules de fustes, ideal per recuperar forces i compartir un àpat en família o amb els amics. 
I seguint el passeig de la Boca de Mina ens desviem una mica per arribar fins a l’Institut Pere Mata. Entrem en un hospital psiquiàtric, obra de Lluís Domènech i Montaner, el mateix arquitecte que la Casa Navàs.
Descobrim un psiquiàtric espectacular! Amb moltíssima llum i envoltat de jardins, arbres i espais verds. També es coneix com el Saló del Distingits i és que aquest psiquiàtric es va construïr pensant en la gent de classe alta. 

L’Institut Pere Mata està situat a 2 km de Reus i és que a l’època es defensava que els centres psiquiàtrics  s’havien d’ubicar en un lloc allunyat de les zones més habitades, en un espai lliure i amb molta vegetació. Domènech i Montaner projecte un psiquiàtric que permet separar els malalts segons la seva patologia, sexe i classe. Aquí no hi ha reixes, hi ha vidrieres. Actualment, la zona que es pot visitar és el Pavelló dels Distingits. I el tercer dissabte de cada mes s’organitzen visites teatralitzades amb concerts i vermut.

La visita es fa amb audioguia i té una durada aproximada d’una hora. Si visiteu el Pavelló del Distinguits amb criatures, us animem a plantejar aquesta visita com si fos un joc: buscar flors, fulles, colors, animals… i observar els detalls.  
Un viatge en trenet per despedir-nos de Reus

Visitar un parc i pujar en un tren sempre és una proposta guanyadora per fer en família. A Reus, també ho trobareu. Just al costat del Santuari de Miseriòrdia hi ha el Parc del Trenet, un dels altres espais verds de la ciutat. Aquest parc s’omple de famílies, sobretot els diumenges, el dia que l’Associació Amics del Ferrocarril obre l’estació. És un trenet en miniatura que segueix un circuit i fa un parell de voltes pel parc. I atenció! Perquè els adults també podem pujar-hi! Així que tots al tren. Passem per dins d’un túnel i fins i tot per damunt d’un pont amb una font I sortidors d’aigua.   
El viatge costa 1,5€ I també tenen abonaments. El trenet, que només funciona els diumenges al matí, circula dins del mateix parc i evidentment, es diu el Parc del Trenet. Aquest parc compta amb diferents espais de jocs infantils i una tirolina. Una manera fantàstica d’acabar la nostra escapada a Reus en família. 

També et pot interessar...

Les 5 millors activitats per fer al Baix Camp

Les 5 millors activitats per fer al Baix Camp

Entrem al Bosc de les Bruixes, pugem en un trenet de miniatura, visitem el Centre Gaudí de Reus i anem d'excursió fins a un dels gorgs més espectaculars de Catalunya
Veure llista
Planifica la teva escapada...
Destí
Activitat
Buscar
Idees
Cap de setmana

Destí

Tria on vulguis anar

Província de Barcelona

Comarca a comarca

Destins populars de Barcelona

Província de Girona

Comarca a comarca

Destins populars de Girona

Província de Tarragona

Comarca a comarca

Destins populars de Tarragona

Província de Lleida

Comarca a comarca

Destins populars de Lleida

Andorra

Les Parròquies d'Andorra

Destins populars d'Andorra

Activitat

Quants dies teniu?

calendar1 dia
calendar2 dies
calendar7 dies

Planifica la teva escapada

On voleu anar?

+ Afegir

Què voleu fer?

+ Afegir

Quants dies teniu?

+ Afegir
Som-hi
Programador web APP girona freelance