3 secrets que amaga el bosc a la tardor i que podem descobrir en família

3 secrets que amaga el bosc a la tardor i que podem descobrir en família

3 secrets que podem aprendre de les fulles de tardor

Ja tenim aquí la tardor, una de les estacions de l'any més interessants per anar d'excursió tota la família i observar els secrets que amaga el bosc. Ens caldrà estar molt atents, tenir els ulls molt oberts i observar sense pressa tot allò que ens expliquen els arbres.

Per nosaltres, la tardor és una època fantàstica, un espectacle de la naturalesa, on els colors grocs, verds, vermells i marrons de les fulles són els grans protagonistes. Però precisament aquí, a les fulles i als arbres és on s'amaguen els grans secrets de la tardor. Sabeu quins són? En aquest post us anirem explicant algunes d'aquestes curiositats i quan aneu d'excursió amb els vostres fills i filles podreu jugar a observar i a trobar aquests secrets. 

1D'on venen els colors grocs, taronjes, vermells... de les fulles durant la tardor?

Aquí tenim un dels primers petits misteris. Si preguntem als nens i nenes de quin color són les fulles durant la tardor segurament ens diran: - grogues, taronges, vermelles... i evidentment les veiem d'aquest color. Però, per què canvien de color? I per què tenen colors diferents? Per què quan neixen són de color verd?

La resposta la trobem en la clorofil·la. Aquest és el pigment que capta la llum i possibilita la fotosíntesi. La clorofil·la és verda i és la responsable del color verd de les fulles.

Quan l'estiu acaba i arriba la tardor, els dies es fan cada vegada més curts i la llum és cada cop menys intensa. Llavors, la clorofil·la desapareix de les fulles i a mesura que el seu color verd va marxant comencem a veure els colors vermells i taronges de les fulles. Sabíeu que aquests colors ja hi eren durant l'estiu, però no els veiem? Doncs sí, però estaven coberts pel verd de la clorofil·la i no els veiem. 

On anar d'excursió per veure els colors de la tardor?
Una de les excursions més clàssiques per fer amb nens i veure els colors de les fulles de la tardor és anar a La Fageda d’en Jordà, a la Garrotxa. Us proposem el sender Joan Maragall, apte per a tota la família.   

2 Per què hi ha arbres que deixen anar les fulles?

Les fulles caduques són molt fines i delicades. La temperatura sota zero de l'hivern suposa un gran perill. I si les fulles no caiguessin dels arbres les ventades o nevades de l'hivern podrien malmetre les branques de l'estructura de l'arbre. Així doncs, l'arbre deixar anar allò que ja no necessita per protegir-se del fred i garantir la seva supervivència.

On anar d'excursió per veure com cauen les fulles?
Un dels parcs on podreu veure aquest espectacle de la tardor i com les fulles cauen és al Parc Nou d'Olot, a la Garrotxa amb molt espai per córrer, corriols i caminets per amagar-se. Al mig del Parc hi trobareu Torre Castanys, un edifici modernista i també el Museu dels Volcans, tota una descoberta per aprendre sobre el món dels volcans.

3 Per quina raó hi ha arbres que continuen verds durant la tardor? I per què hi ha arbres que no deixen anar totes les fulles a la tardor?

Perquè tenen el tipus de fulla perenne. Això significa que mantenen les fulles durant l'hivern sense posar en risc l'arbre. I com s'ho fan per sobreviure a l'hivern? Doncs fan algunes petites adaptacions que els permeten suportar aquestes dures condicions: tenen fulles petites, dures i amb una lleugera cada de cera al damunt que les protegeix. Això ho podreu observar per exemple, a les alzines.

On anar per veure alzines i fer una exursió divertida apte per a tota la família?
Trobareu boscos amb arbres de fulla perenne a molts llocs de Catalunya, però en aquesta ocasió us proposem una excursió fins al Bosc Pintant de Poblet, a la Conca de Barberà on també trobeu una excursió molt divertida per fer en família: un recorregut pel bosc a la recerca de bolets pintats als arbres. Aquí també trobareu una àrea de lleure per fer un pícnic i una àrea de jocs infantils.

Et pot interessar...

3 excursions per anar al bosc a buscar castanyes

3 excursions per anar al bosc a buscar castanyes

Rutes, camins i paisatges per escapar-nos a boscos plens de castanyes
Veure llista
Planifica la teva escapada...
Destí
Activitat
Buscar
Idees
Vistos

Destí

Tria on vulguis anar

Província de Barcelona

Comarca a comarca

Destins populars de Barcelona

Província de Girona

Comarca a comarca

Destins populars de Girona

Província de Lleida

Comarca a comarca

Destins populars de Lleida

Província de Tarragona

Comarca a comarca

Destins populars de Tarragona

Activitat

Quants dies teniu?

1 dia
2 dies
7 dies

Planifica la teva escapada

On voleu anar?

+ Afegir

Què voleu fer?

+ Afegir

Quants dies teniu?

+ Afegir
Som-hi
Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers. Si continues navegant acceptes la seva utilització. +Info