La ruta del Comte Arnau amb nens, un comte maleït que s'amaga al Ripollès

La ruta del Comte Arnau amb nens, un comte maleït que s'amaga al Ripollès

Gombrèn i Sant Joan de les Abadesses, dos dels muncipis del Ripollès vinculats a la llegenda del Comte Arnau

Us proposem una ruta per conèixer de primera mà qui era el Comte Arnau, visitar on va néixer i on va morir, segons la llegenda popular que ha anat passant de generació a generació fins a convertir-lo en tot un mite i un dels personatges més singulars de la Catalunya Medieval.

Per saber què hi ha de cert de la llegenda del Comte Arnau us proposem una ruta interessant apta per a tota la família que permet descobrir una de les parts més amagades del Ripollès i també aprendre història a través de la llegenda que ens ha deixat aquest personatge.

La llegenda del Comte Arnau, un comte maleït que va viure al Ripollès

El comte Arnau, fill d’Hug VIII i Sibil.la de Pallars, va viure al segle XIV. Era el senyor de Mataplana, i els seus dominis s’estenien per bona part del Ripollès. Ell i el seu extens llinatge, a més de permetre’ns entendre la nostra història medieval més propera, han generat desenes de llegendes, les quals han convertit Arnau de Pallars en el mite català per excel·lència.

Alguns el presenten com un heroi noble i just. D’altres, el dibuixen com un home cruel i despietat que mantenia relacions amb una abadessa del monestir de Sant Joan i que no portava a terme els pagaments promesos. Conten que, a causa d’aquests pecats, va ser condemnat a cavalcar eternament per les muntanyes de la serra Cavellera sobre un cavall negre que desprèn flames per la boca i els ulls, sempre estant acompanyat d’un seguici de gossos diabòlics que sembren el terror a cada passa.
Visitem on va nèixer i a on el van matar, segons la llegenda

Us proposem començar aquesta ruta al Castell de Mataplana, on es creu que va nèixer el Comte Arnau. D'aquí podem anar fins al Santuari de Montgrony, on comença la llegenda. Al baixar, es pot fer una parada al Museu del Comte Arnau a Gombrèn, on tenen exposades peces trobades en diferents excavacions que s'han portat a terme al Castell de Mataplana.
Al mateix municipi de Gombrèn trobareu els Gorgs dels Banyuts. Segons s'explica a la llegenda, aquí, als Gorgs dels Banyuts uns dimonis en forma de bocs (una espècia de cabra) van ofegar al Comte Arnau i se l'endugueren cap a l’infern.

Seguim les petjades del Comte Arnau i visitem el Monestir de Sant Joan de les Abadesses. Hi una versió de llegenda explica que el Comte Arnau tenia un passadís secret que li permetia entrar dins del Monestir de Sant Joan de les Abadesses. Ho feia de nit i d'amagat. Aquí, dins del monestir es trobava amb l'abadesa.
Per acabar visitem el Centre d'Interpretació del Centre Arnau que també es troba a Sant Joan de les Abadesses, just al costat del Monestir. El Centre d'interpretació vol donar les claus per a entendre l'origen i l'evolució de la figura del comte Arnau. Durant el recorregut trobem dos audiovisuals; el primer ens explica la llegenda del Comte Arnau i el segon com aquest aquest personatge ha esdevingut tot un mite amb la seva corresponent repercussió cultural que arrivat fins als nostres dies.
El Comte Arnau, sempre amagat darrera de les muntanyes

Per acabar aquesta proposta us recomanem fer algún tram de la Ruta del Ferro i del Carbó. Aquesta ruta també coincideix amb alguns del camins i muntanyes, que segons explica la llegenda del Comte Arnau van ser transitats per aquest personatge tant singular i que ha passat a història com un dels mites més importants de la Catalunya medieval.  
Les postres més dolces

En algunes pastisseries de Sant Joan de les Abadesses trobareu 'Les petjades del Comte Arnau', unes pastes dolces per emportar-vos la història a casa. Tenen la forma d'una ferradura de cavall i tenen un gust que recorda a les galetes de mantega amb gingebre.   
Planifica la teva escapada...
Destí
Activitat
Buscar
Idees
Cap de setmana

Destí

Tria on vulguis anar

Província de Barcelona

Comarca a comarca

Destins populars de Barcelona

Província de Girona

Comarca a comarca

Destins populars de Girona

Província de Tarragona

Comarca a comarca

Destins populars de Tarragona

Província de Lleida

Comarca a comarca

Destins populars de Lleida

Andorra

Les Parròquies d'Andorra

Destins populars d'Andorra

Activitat

Quants dies teniu?

calendar1 dia
calendar2 dies
calendar7 dies

Planifica la teva escapada

On voleu anar?

+ Afegir

Què voleu fer?

+ Afegir

Quants dies teniu?

+ Afegir
Som-hi
Programador web APP girona freelance