Què fer aquest mes de gener amb nens: idees, fires, festes i festivals familiars

Què fer aquest mes de gener amb nens: idees, fires, festes i festivals familiars

El gener arrenca fort amb l’arribada dels Reis Mags, els regals i una nit plena de nervis… Hem buscat les millors activitats per gaudir al màxim d’aquest mes de gener amb les nostres criatures. Aquí trobareu les propostes i plans més divertits per compartir el temps lliure en família. Aquesta és la nostra selecció de l’agenda del mes de gener.

A Tarragona ses Majestats arriben per mar

El recorregut per Tarragona, de l'ànima marinera fins a l'ànima històrica, és un dels atractius de la cavalcada de Reis de la capital de la Costa Daurada. I és que els Reis arribaran a la ciutat per mar, al voltant de les 6 de la tarda, i desembarquen al Serrallo, el barri mariner de la ciutat, on veureu i sentireu com les barques i els vaixells del port els reben fent sonar les sirenes. Però no és l'únic espectacle acústic i lumínic del qual gaudireu, ja que en el moment de l'arribada al port també hi ha 21 salves pirotècniques en homenatge a Ses Majestats i els patges encenen bengales de colors per assenyalar-los el camí.
Després dels parlaments dels Reis i de les autoritats de la ciutat, encara hi ha els focs artificials de benvinguda, després dels quals tota la comitiva es trasllada fins a la plaça dels Infants, on comença la cavalcada, que en què figuren carrosses amb molta tradició a Tarragona, com ara la de l'Estel, la de la Sínia, la del Dromedari, la del Camell i la de l'Elefant.
L'inici el marca un tro d'avís -ja veieu que a Tarragona són molt de fer soroll- i ja no caldrà esperar més per veure els Reis d'Orient passar pel carrer Reial, la plaça dels Carros, el carrer Apodaca, el carrer Unió, la Rambla Nova, el carrer Sant Agustí, el Portalet i, finalment, la plaça de la Font. Un cop davant l'ajuntament, els Reis són saludats pels tocs dels clarins i les timbales i rebuts per l'alcalde, que els fa entrega de les claus de la ciutat per tal que puguin començar a repartir els regals.||  

Cavalcada de Girona

No només els tradicionals caramels, sinó també xocolata, molta xocolata. Els nens i nenes que participin en la cavalcada dels Reis de Girona podran menjar les monedes de xocolata que els repartirà una comitiva reial que tindran molt a l'abast, ja que en aquesta cavalcada no utilitzaran carrosses ni animals, sinó que es farà íntegrament a peu. I no és una xocolata qualsevol, ja que la cedeix el pastisser Jordi Roca. En total se'n repartiran 16.000 monedes!
La cavalcada de Girona ha buscat espais oberts i per això començarà i acabarà a la Devesa. Sortirà a les 6 de la tarda de la zona del Camp de Mart, on hi haurà el campament reial, molt més ampli que en edicions anteriors, i recorrerà diversos carrers i places del centre, com ara el carrer de Caterina Albert, les places Miquel de Palol i Poeta Marquina, el carrer Joan Maragall, la plaça Cartalunya, el carrer Santa Clara i la plaça Independència.
Finalment, la cavalcada acabarà a la zona de la Copa, també a la Devesa, on està prevista una festa de rebuda dels Reis, amb música i diverses actuacions. Durant aquests dies, també podreu contemplar la catedral de Girona il·luminada amb motius relacionats amb els Reis d'Orient.||  

Una de les cavalcades més antigues

Si voleu assistir a una de les cavalcades de Reis més antigues de Catalunya heu d'anar a Igualada, on la celebren des del 1899. Un dels principals protagonistes és el patge Faruk, present en la celebració des del 1943. Emissari destacat de Ses Majestats, arriba uns dies abans per preparar-los al terreny i comprovar si tots els nens i nenes es porten bé.
El vespre de la cavalcada, ocupa un lloc destacat, tot i que no tant, lògicament, com els Tres Reis, que a Igualada tenen unes carrosses espectaculars que representen el sol (la del rei blanc), els planetes (la del rei ros) i la lluna (la del negre). Heu de recordar que els Tres Reis eren astròlegs.
Un dels fets més característics de la cavalcada d'Igualada és que, durant el recorregut, alguns patges ja s'enfilen a les cases per deixar-hi regals. Ho fan gràcies a les escales que hi ha en moltes carrosses, i que són de colors ben vistosos. No cal dir que tothom, especialment els més petits, se sorprenen veient aquests personatges fent us de les escales i deixant els primers obsequis als balcons.||  

Una cavalcada molt aromàtica

Taradell, a Osona, organitza una de les cavalcades de Reis més singulars i tradicionals del país, amb uns quants elements que la fan que valgui la pena que la gaudiu. D'entrada, a quarts de 7, les sirenes de les antigues fàbriques tèxtils del Vapor i del Tint són les que avisen del començament de la cavalcada. La comitiva reial es dirigeix a l'església parroquial, on fan les ofrenes al Nen Jesús i després van fins a la plaça de les Eres, on les autoritats reben els Reis i els donen la clau mestra de les cases de Taradell.
Però si alguna cosa fa especial la cavalcada de Taradell són les atxes de barballó. Els més petits cada any van a cercar el barballó, que és una planta aromàtica molt similar a l'espígol, i construeixen rams lligats amb cordills. Llavors, mentre veuen passada la cavalcada, les encenen, de manera que els carrers s'omplen de llum i, sobretot, d'una flaire molt característica.
La finalitat d'aquestes torxes és la d'atreure els Reis cap al poble i guiar-los en el seu camí cap a totes les llars, i el que s'aconsegueix és que tot el recorregut de Ses Majestats s'impregni d'una aroma boníssima.||  

Cavalcada de Reis

Com no podia ser d'una altra manera, l'esplèndida plaça Major és l'escenari principal de la cavalcada de Reis de Vic. A la capital d'Osona no hi ha perill que Ses Majestats es perdin durant el recorregut, ja que els guia el foc. Hi ha el foc de les teies enceses per molts dels integrants de la comitiva, el dels molts dels fanalets dels infants assistents i el de les torxes i el braser d'espígol que porten els traginers. És per tant, un acte amb molta llum, escalfor i bona olor. I música, sobretot la que posen les cornetes i els tambors.
La cavalcada recorre els principals carrers, rambles i places del centre de la ciutat, començant al passeig de la Generalitat, passant per indrets com ara el parc de Jaume Balmes, la rambla dels Montcada, la plaça de Santa Clara i el carrer de Mossèn Josep Gudiol, i acabant al voltant de les 8 del vespre a la plaça Major, a l'ajuntament, on les autoritats els donen la benvinguda i on té lloc el parlament del rei Melcior. Tot, per tant, queda a punt perquè els nens i nenes se'n vagin a dormir i els Tres Reis comencin a repartir els regals.
Una escapada en família a Osona|| La Cavalcada de Reis de Vic és una excusa perfecta per fer una escapada en família a Osona. En aquest post trobareu les 5 millors activitats per fer amb nens a Osona, evidentment n'hi ha moltíssimes més, però aquestes cinc propostes, segur que us agradaran.

Cavalcada i festa amb el patge Xiu-Xiu

La cavalcada de Terrassa comença amb una festa. És la de benvinguda als Reis, que s'iniciarà al voltant de les 4 de la tarda al camp de futbol de la Maurina i que serà presidida pel patge Xiu-Xiu, que recollirà les cartes dels nens i nenes que encara no l'hagin pogut entregar i que encara seran a temps d'arribar a mans dels Reis Mags. La festa tindrà actuacions musicals i demostracions de bastoners i d'altres entitats de la ciutat. Abans de les 5 de la tarda és quan s'espera l'arribada de Ses Majestats.
A les 6 de la tarda és quan Melcior, Gaspar i Baltasar, amb el seu ampli seguici format per patges, carrosses i bandes municipals, i guiats pels fanalets que aguanten tots els nens i nenes (us animen a què us els feu vosaltres o que els pinteu de colors ben llampants), començaran a recórrer els principals carrers de la ciutat, des de la plaça del Turó de l'Argila fins a l'ajuntament, on, sobre un escenari, tindran lloc els parlaments i l'entrega de les claus de les cases. Tot estarà a punt perquè els Tres Reis comencin la seva feina tan màgica i esperada.

Una cavalcada amb molta escenografia

A Vilanova i la Geltrú no s'hi posen per poc. La seva cavalcada, que va ser totalment renovada el 1998, té un disseny escenogràfic espectacular i un vestuari sorprenent. Ho heu de comprovar. I és que durant el recorregut els Tres Reis estan acompanyats de formacions musicals de la ciutat, com ara la Banda de l'Escola Conservatori de Música Mestre Montserrat i els Ministrils de Vilanova. A més, hi veureu els falconers reials amb les seves aus i carrosses tan singulars com la dels Embolicadors de Regals i la del carter reial. Els cavalls estan conduïts i cuidats en tot moment per membres de l'Associació dels Tres Tombs de Vilanova.
Una de les novetats d'aquest any és la presència de la Palmira, cartera reial i membre de la C.A.R.A.M., la Central d'Activitats Reials i Afers Màgics, enviada des de la llunyana Ciutat de les Palmeres per donar un cop de mà al popular carter reial vilanoví, l'Eliseu. La comitiva surt del Castell de la Geltrú, on els Reis i el seu seguici hauran estat descansant i recuperant forces per la intensa nit que els espera, i fa el recorregut fins a la plaça de la Vila, on les autoritats locals els fan entrega de les claus de la ciutat per facilitar-los la seva tasca.

Una cavalcada i moltes sorpreses

Música, espectacles, festa, molts regals i més d'un milió i mig de caramels. És el que hi haurà a la cavalcada de Reis de Barcelona, que un any més serà seguida per milers de persones a peu de carrer. Com sempre, la rua serà ben completa, amb tot tipus de carrosses i temàtiques, sempre, però, relacionades amb el món màgic dels Tres Reis.
A partir de les 18.00 hores, els Reis d’Orient i el seu seguici iniciaran la Cavalcada, amb un nou recorregut a causa de les obres de la via Laietana: passarà pel passeig de Colom, seguirà per l’avinguda del Paral·lel i pujarà per la ronda de Sant Pau i pel carrer d’Urgell, abans de girar pel carrer de Sepúlveda. Acabarà a la Font Màgica de Montjuïc a les nou tocades.
NOU RECORREGUT 2023|| El seguici reial es posarà en marxa a les 18.00 hores per fer un recorregut des de l’avinguda del Marquès de l’Argentera (amb passeig de la Circumval•lació) fins a la Font Màgica de Montjuïc, amb l’horari previst següent:
18.00 h: av. Marquès de l’Argentera|| 18.15 h: pg. Colom|| 19.10 h: av. Paral·lel|| 19.30 h: rda. Sant Pau|| 19.45 h: Mercat de Sant Antoni|| 20.30 h: Sepúlveda|| 20.45 h: pl. Espanya|| 21.15 h: av. Reina Maria Cristina
La darrera novetat d’enguany i la més dolça serà que, després de dos anys, tornaran les carrosses que llançaran caramels per tot el recorregut, guiades pel patge Omar.

Els Reis arriben en tren

L'estació de ferrocarril de Lleida és el punt d'arribada dels Reis Mags a Lleida, ja que ho faran en el tren de la Pobla de Segur. Se'ls espera a les 17.05 i, al voltant d'una hora més tard, començarà la cavalcada, que seguirà el recorregut habitual des de la plaça Ramon Berenguer IV fins al Palau de la Paeria, passant per carrers com ara la Rambla de Ferran i les avingudes Francesc Macià, Madrid i Blondel. Serà al balcó de l'ajuntament on l'alcalde, o paer en cap, lliurarà a Melcior, Gaspar i Baltasar les claus per accedir a les llars de tota la ciutat.
En la cavalcada tindran molt protagonisme les entitats de la ciutat, com ara els grups teatrals, amb petites representacions, les bandes musicals, que amenitzaran el recorregut, i d'altres col·lectius, com ara els Armats de la Sang i els Castellers de Lleida. Ja veieu que en la comitiva hi haurà tot tipus d'espectacles. I, lògicament, no hi faltaran els caramels, ja que se'n repartiran dues tones! Alguns infants afortunats, els 51 que hagin estat seleccionats en un sorteig, podran seguir la cavalcada des d'alguna de les carrosses del seguici.

Fira del Camí Ral

La Fira del Camí Ral torna de nou als carrers de Vilanova del Camí, a la comarca de l'Anoia. Durant tot el dia hi haurà parades, mostra d'oficis antics i animació familiar. També hi haurà un trenet que farà una volta pel centre del municipi.
De 9.00 a 20.00 hores la Plaça Major, el carrer Major pl. del Mercat i Onze de setembre s'ompliran de parades i entreteniment ambientat en el període vuitcentista. || A les 10.00h, cercavila amb els Gegants i Grallers de Vilanova del Camí.|| A les 12.00h. un espectacle on el principal protagonista és l'arribada del tren a Vilanova del Camí.
Una vegada finalitzat l’espectacle, els infants podran pujar al trenet i fer una volta pel centre del municipi!
Una escapada en família a l'Anoia|| Qualsevol època de l’any és ideal per fer una escapada a l'Anoia, i la Fira del Camí Ral és l’excusa perfecta per gaudir de l'Anoia en família. Aquí trobareu les 5 millors activitats per fer en família a l'Anoia.

Festa Major d'Hivern de Vila-seca

Arriba la Festa Major d'Hivern de Vila-seca en honor al patró de la vila, Sant Antoni.|| Durant la Festa Major d'Hivern es programen actes tradicionals com els Tres Tombs, i altres activitats per a tots els públics: concerts, espectacles infantils, exposicions, Ball de Diables, etc.
Una escapa a la Costa Daurada en família|| Qualsevol època de l’any és ideal per fer una escapada a la Costa Daurada, i la Festa Major d'Hivern és l’excusa perfecta per gaudir de la Costa Daurada en família. Aquí trobareu les 10 millors activitats per fer a la Costa Daurada en família.||  

Fira del Fesol

Arriba una nova edició de la Fira de Sant Antoni de Santa Pau i també un dels actes més esperats de la jornada: la tradicional Fesolada, on els assistents podran degustar diferents plats elaborats amb fesols de Santa Pau. Els agricultors de la zona i els restauradors ofereixen aquest delicat producte a tots els visitants de la població. 
A la Garrotxa el cuinen de diferents maneres i es podrà degustar amb diferents acompanyaments, com la sèpia o la clàssica botifarra. Una oportunitat única per gaudir en família o amb els amics d'una jornada gastronòmica en un bell entorn medieval. 
Durant la Fira de Sant Antoni també s'han programat activitats familiars i les parades d'artesania tornaran a omplir els carrers empedrats del nucli antic.
Una escapada en família a la Garrotxa|| La Fira del Fesol és una molt bona excusa per fer una escapada en família a Santa Pau, comarca de la Garrotxa. Aquí trobareu les 5 millors activitats per fer en família a la Garrotxa.
||  

Fira de Sant Vicenç

La Fira de Sant Vicenç a l'Espluga de Francolí és una fira que està dedicada a un dels productes estrella del poble i de Catalunya: l'oli d'oliva. 
Els carrers principals de l'Espluga de Francolí s'omplen d'arbres, plantes, parades d'artesania i productes alimentaris de proximitat, en especial aquells relacionats amb l'oli. A més, els més petits poden divertir-se amb atraccions infantils, jocs i tallers pensats per a ells.
Una escapada en família a la Conca de Barberà|| La Fira de Sant Vicenç és una molt bona excusa per fer una escapada en família a l'Espluga de Francolí, comarca de la Conca de Barberà. Aquí trobareu les 5 millors activitats per fer en família a la Conca de Barberà.

La Gran Festa de la Calçotada

Us agraden els calçots? I les calçotades amb els amics i la família? Doncs a Valls celebren, un any més, la Gran Festa de la Calçotada.
Durant aquesta festa es programen diferents activitats al volant dels calçots i és que Valls és terra de calçots. Valls també és coneguda arreu com la capital del calçot.
A la Gran Festa de la Calçotada podreu degustar l'autèntic IGP Calçot de Valls. El programa inclou una gran varietat d'activitats, com cercaviles, demostracions de rostir calçots a la graella i concursos de cultivadors de calçots.
El diumenge dia 29 de gener de 2023 se celebra la tradicional degustació popular de la calçotada. El preu del tiquet és de 12€ i això inclou: 12 calçots, salsa, ampolla de cava (375 cc), pa, pitet de roba, una taronja i una ampolla d'aigua.
Una escapada en família a l'Alt Camp|| La Gran Festa de la Calçotada és una molt bona excusa per fer una escapada en família a Valls, capital de l'Alt Camp. Aquí trobareu les 5 millors activitats per fer en família a l'Alt Camp.

Fira de la Baronia d'Òdena

Aquest any torna la Fira de la Baronia d'Òdena, la fira dels castells i la terra de frontera.
Els carrers d'Òdena s'ompliran de parades d'artesania, productes de proximitat i activitats familiars. Aquesta fira també és una bona oportunitat per conèixer la història i descobrir el passat històric d'Òdena. 
Durant el matí també s'han programat diferents visites guiades al castell d'Òdena.
Una escapada en família a l'Anoia|| La Fira de la Baronia és una molt bona excusa per fer una escapada en família a Òdena, comarca de l'Anoia. Aquí trobareu les 5 millors activitats per fer en família a l'Anoia.
Planifica la teva escapada...
Destí
Activitat
Buscar
Idees
Cap de setmana

Destí

Tria on vulguis anar

Província de Barcelona

Comarca a comarca

Destins populars de Barcelona

Província de Girona

Comarca a comarca

Destins populars de Girona

Província de Lleida

Comarca a comarca

Destins populars de Lleida

Província de Tarragona

Comarca a comarca

Destins populars de Tarragona

Activitat

Quants dies teniu?

calendar1 dia
calendar2 dies
calendar7 dies

Planifica la teva escapada

On voleu anar?

+ Afegir

Què voleu fer?

+ Afegir

Quants dies teniu?

+ Afegir
Som-hi
Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers. Si continues navegant acceptes la seva utilització. +Info
Programador web APP girona freelance