Escapades i excursiones molt fàcils plenes d'elements fantàstics: bruixes, bruixots, gnoms...
Una bona excusa per anar a caminar a la muntanya i viure noves experiències. De vegades necessitem elements que motivin als més petits a caminar i en aquestes rutes n'hi ha moltíssims.
1El Bosc de les Bruixes, a l'Argentera (Baix Camp)
Inicialment destinat per als nens i nenes de l’Argentera, el ressò que se n'ha fet en els darrers anys ha convertit aquest espai en un escenari molt visitat i que ens transportarà al món de les bruixes.
Coneixerem una mica més la fauna, la vegetació i les capritxoses formacions rocoses d’aquest atractiu entorn pròxim al municipi de l'Argentera, a la comarca del Baix Camp.
Una visita dinamitzada amb la Bruixa Marruixa
Al Bosc de les Bruixes, a l’Argentera, hem conegut a la Bruixa Marruixa, una dona valenta i que viu en plena llibertat en un bosc encantat i ple de misteris.
Ens ha ensenyat els seus coneixements i també ens ha recordat grans veritats que de vegades oblidem.
Porta escombra, però no vola. Té el nas gran i gran també és la seva habilitat per fer rimes. Ens ha explicat moltes històries sobre de les bruixes, i algunes de molt certes, com per exemple, que durant una època les van perseguir i fins i tot cremar a la foguera per les seves idees, la seva manera de viure i els seus coneixements.
La visita al bosc de les bruixes és una escapada ideal per fer amb nens i nenes, per gaudir del bosc, de les bruixes i del seu relat. Ara i aqui, perquè mai serem tant joves com ara. Una excursió per aprendre, grans i petits, nens i nenes. Una petita llavor per fer entre tots un món millor.
On aparcar i com arribar fins al Bosc de les Bruixes
Per arribar fins el Bosc de les Bruixes heu de travessar tot el poble de l’Argentera i seguir en direcció al Castell d’Escornalbou. Trobareu un cartell a mà dreta. Aparqueu al camí. Des d’aquí fins a l’entrada al bosc hi ha uns 45 min caminant muntanya amunt per una pista.
2Les Roques Encantades, a Sant Feliu de Pallerols (la Garrotxa)
Qualsevol època de l'any és bona per fer aquesta escapada apta per a tota la família, però a la tardor, té encara més encant, ja que el bosc està envoltant d'una gran fageda i com bé sabeu, en aquesta època de l'any el canvi dels colors de les fulles converteixen totes les fagedes en un autèntic espectacle natural.
L'itinerari fins a arribar al Bosc de les Roques Encantades és una ruta fàcil per fer amb nens i nenes i és una d'aquelles excursions que tant ens agrada dir que sembla l'escenari d'una pel·lícula d'aventures o encara millor, un conte on compartim protagonisme amb el bosc. És una d'aquelles excursions que a mesura que camines i vas entrant al bosc la imaginació es va despertant fins a portar-nos a un escenari fantàstic.
Un cop arribeu a les Roques Encantades la imaginació continua jugant amb tots nosaltres. Trobarreu roques gegants, immenses, recobertes de molses i de moltes formes diferents. Les roques estan relativament a prop les unes de les altres i per aquest motiu també es coneix aquest lloc com Les Roques Encadenades. El cas és que han format, de manera natural, un petit laberint que ens convida a entrar, sortir, i sobretot a jugar.
Aquest lloc és tan especial que fins i tot té una llegenda. Diu així:
"El Dimoni, que vivia per aquelles contrades quan estava de mala lluna passava l'estona fent rodar algun dels grans rocs muntanya avall per veure com s'espaterraven sobre les cases de Sant Feliu de Pallerols (que és el poble que es troba a sota mateix del lloc), la gent esporuguida i tipa dels afers del Dimoni pregà a Déu que els hi donés un cop de mà. Llavors un bon dia va baixar un àngel del cel i va lligar les roques amb unes cadenes tan fortes que el Dimoni no va poder bellugar-les mai més. Fastiguejat el Dimoni va anar a buscar raons cap a un altre lloc, deixant així en pau als habitants del poble."
Com arribar a les Roques Encantades des del Santuari de la Salut
Hi ha diferents rutes que ens porten a les Roques Encantades. Una que surt des del Santuari de la Salut, situada a la carretera entre Olot i Vic Des d'Olot: carretera c-153 direcció Sant Esteve d'en Bas i després direcció Rupit. Veureu una indicació per girar a la dreta cap al Restaurant / Santuari. Agafeu-la. Hi ha diversos revolts, però es passen de pressa i el paisatge és veritablement preciós.
Des del Santuari de la Salut surt una pista que és senzilla. El primer tram puja una miqueta, però es pot fer amb nens. La major part d'aquesta ruta passa per dins del bosc.
Com arribar a les Roques Encantades pel camí de Coll de Condreu
Nosaltres vam arribar fins a les Roques Encantades seguint aquest itinerari.
Primer vam seguir la carretera c-153 direcció Susqueda fins a trobar una gran esplanada amb un restaurant. També hi ha un cartell que indica 4km fins al Santuari del Far. Vam deixar el cotxe davant del restaurant i vam travessar la carretera. Des d'aquí s'enfila un camí senyalitzat cap a les Roques Encantades i el Santuari de la Salut.
La distància d'aquesta ruta pel camí de Coll de Condreu són 4,7 km.
Comença l'aventura
Durant els primers minuts del camí trobarem un camí estret amb una pujada considerable i algunes pedres grans que ens ajudaran a pujar. Aquest és el tram més complicat. A partir d'aquí trobarem un prat. El camí, que està indicat, passa per una propietat privada. Haurem d'obrir una tanca i tornar-la a tancar. Llavors ja entrem al bosc, una fageda espectacular com poquíssimes n'hem vist. Continueu el camí i gaudiu de l'espectacle. Més endavant trobareu un cartell que us fa girar a la dreta per anar cap a les Roques Encantades.
La veritat és que aquí vam fer moltes fotos, però sobretot vam gaudir moltíssim de l'excursió, d'aquest espectacle i d'aquesta experiència de colors, formes, sensacions..., perquè des de casa, en tancar els ulls puguem recordar i reviure el Bosc de les Roques Encantades.
3El Bosc Pintat, Vimbodí (la Conca de Berberà)
Combinarem un passeig per un entorn idílic com són els boscos del Parc Natural de Poblet, amb pinedes altes i centenàries, amb la descoberta dels bolets dibuixats que s'amaguen entre els arbres.
Hi ha dos itineraris possibles: un de curt, d'uns 3 quilòmetres; i un de més llarg, d'uns 6,5 quilòmetres. Els dos són circulars, i comencen i acaben a la Casa Forestal.
Tingueu en compte que per apreciar bé els bolets haureu d'allunyar-vos una mica dels arbres, per tal de tenir-ne una bona visió i poder fer la foto.
Una manera molt divertida i molt didàctica de que els nens coneguin una mica més els bolets; una espècie predominant i molt apreciada en aquest indret de les comarques de Tarragona.
Per començar la ruta, agafeu la pista forestal que surt de la Casa Forestal i al cap d'uns 200 metres ja trobareu un pal indicador a mà dreta amb el senyal 'Itinerari micològic número 4'. Agafeu-lo i a caçar bolets!
L'autor de les imatges dels bolets al bosc és l'artista Genís Coll, guanyador del concurs que va organitzar el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que va buscar una manera de fer més atractiva la ruta micològica.
Com arribar i on aparcar
Agafem la carretera T-700 entre Prades i Poblet, i en el punt quilomètric 6,5, just on veurem una gran creu, entrem cap a la carretera de la Vall de Castellfollit, que és una pista asfaltada.
Seguim per aquesta pista durant uns 3 quilòmetres, fins que arribem a la Casa Forestal de Castellfollit on es pot aparcar. Des d'aquí comença la ruta.
4El Bosc encantat de Gurb, (Osona)
Entreu, camineu i busqueu un drac, els gnoms, la tortuga, la guineu... Els trobareu tots?
El Bosc Encantat és ideal per visitar amb nens i preferentment a la primavera o a la tardor. Dura uns 20 minuts.
El Bosc Encantat de Gurb disposa d'una zona de pícnic, ideal per a dinar, amb taules i bancs.
Com arribar al Bosc Encantat i on aparcar
El camí es troba als afores de la població de Sant Andreu de Gurb. Agafar la BV46001 direcció a Bartomeu de Grau, a uns 1'5 km trobareu la desviació. Seguir el camí, abans d'arribar a l'ermita de Sant Andreu de Gurb hi ha un descampat on poder deixar el cotxe.
5El Camí de la Bruixa de Tredòs, (Vall d'Aran)
El camí ressegueix el riu d'Aiguamòg. Durant el recorregut també ens trobarem elements que ens conviden a fer una parada i a gaudir encara més d'aquesta excursió amb gronxadors, bancs i cabanes tematitzades.
Com arribar i on aparcar
Heu d'anar fins al municipi de Tredòs. Podeu deixar el cotxe a l'aparcament públic 3 de Tredòs i des d'aquí començar la ruta. Continueu fins al riu i creueu-lo. Veureu una cascada i allà ja us trobareu els cartells indicatius. La ruta està senyalitzada.